Idei pentru amenajare urban chic

Idei pentru amenajare urban chic

13 Mai Idei pentru amenajare urban chic

Majoritatea ne dorim să imprimăm un aer proaspăt și cochet locuinței noastre. Pentru aceia dintre noi care locuim în oraș și avem o viață cotidiană agitată, nevoia de a ne retrage la sfârșitul zilei într-un interior bine organizat, funcțional dar și cu un strop din personalitatea noastră, este vitală.

Regulile de care trebuie să ținem cont în acest caz sunt următoarele:

FUNCȚIONALITATEA ESTE CEA MAI IMPORTANTĂ

Oricât de frumos ar putea fi un spațiu interior, dacă acesta este prost organizat, devine nefuncțional. Pentru a ne asigura că locuința noastră este funcțională, trebuie să ținem cont înainte de toate, de nevoile noastre de zi cu zi. Fiecare încăpere trebuie să fie amenajată în funcție de aceste nevoi. Dacă suntem genul de persoană matinală care ia micul dejun, atunci este de preferat să avem posibilitatea să facem acest lucru în proximitatea bucătăriei. Ne plac doar dușurile rapide, atunci cada nu va fi necesară în baie, și exemplele continuă.

DEPOZITAREA

Un alt factor decisiv în realizarea amenajării este depozitarea. Blocarea spațiilor cu obiecte este dăunătoare atât din punct de vedere estetic cât și funcțional. Pentru o depozitare eficientă spațiul trebuie să fie prevăzut cu corpuri de mobilier de varii dimensiuni, gândite în funcție de lucrurile ce vor fi depozitate în ele.

FINISAJELE

Finisajele în cazul unei amenajări urban chic, ar trebui să fie ușor de întreținut dar și de efect pentru ca spațiul să nu devină monoton. Pardoseala poate fi lăsată liberă, pentru a fi mai ușor de întreținut și pentru a da prospețime interiorului. Aceasta poate fi nu doar din lemn, ci pentru cei mai curajoși se poate realiza din vopsea epoxidică, linoleum, plută sau chiar beton amprentat. Pereții pot fi finisați cu vopsea texturată, cărămidă, plăci metalice, lemn.

Pot avea scheme grafice realizate din vopsea sau tapet. Dacă spațiul este de dimensiuni reduse, atunci este de preferat ca pereții să aibă o schemă cromatică unitară. Pentru un aer proaspăt urban chic, putem merge cu încredere pe modele geometrice, în culorile de bază sau derivate ale acestora, fără a exagera însă pentru ca spațiul să nu devină greoi și obositor.

MOBILIER

Pentru a scoate din anonimat spațiul putem alege câteva piese de mobilier diferite, piesele de rezistență ale amenajării. De exemplu un fișet metalic, un scaun retro, un dulap din lemn used. Nu vom folosi totuși mai mult de 3 obiecte de acest tip, pentru a nu aglomera vizual și pentru ca acestea să poată fi observate în toată frumusețea lor. Coordonarea lor cu restul amenajării este importantă. Dacă suntem suficient de curajoși le putem alege în culori tari pentru a face un statement. În acest caz, restul amenajării ar trebui realizată în culori ponderate, neutre.

ACCESORII

Dacă vorbim de un spațiu mai mic, atunci acesta poate fi accesorizat cu oglinzi, pentru a obține un efect de spațiozitate. Dacă interiorul este de dimensiuni mai generoase, atunci putem încerca marcarea vizuală a anumitor zone cu ajutorul accesoriilor. Putem folosi o husă într-o culoare mai vioaie pentru un corp de șezut sau ne putem ajuta de anumite obiecte de mici dimensiuni: vaze, lumânări, boluri, coordonate cromatic cu întreaga amenajare pentru a pune în evidență un raft, măsuța de cafea, etc.

De asemenea afișele, tablourile futuriste în culori tari, pancardele metalice, toate acestea pot conferi un aer urban și chic spațiului.